Má výraznú prenikavú vôňu, hutnú a šťavnatú chuť so slaným nádychom, ktorá doznieva v ústach veľmi dlho. Má slamovožltú farbu a krehkú zrnitú a štiepateľnú štruktúru,ktorá zrením tvrdne. Štruktúra syra je bohatá na kryštály kazeínu. Dlhodobým zrením sa stáva ľahko stráviteľným.
Je vhodný na prípravu jedál studenej i teplej kuchyne. Parmezánový syr je vynikajúcou a nenapodobiteľnou ingredienciou do rizota, do omeliet, nákypov, cestovín, plniek, rolád, ako prísada do polievok, omáčok, do zemiakových, zeleninových, mäsových a cestovinových jedál. Je to delikatesa, vhodná aj ako dezert a samostatná pochutina k pivu a vínu. Výborne chutí s cherry paradajkami, zeleninou, listovým šalátom, s rukolou, s hroznom, orechmi, s citrusovým ovocím, so zelenými a čiernymi olivami.