Ricotta

Ricotta

Čerstvý smotanový srvátkový syr, podobný tvarohu.

Konzistencia, vlastnosti a použitie sú veľmi podobné tvarohu, ale je jemnejšia a menej kyslá. Ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú hodnotu, ale nízky obsah tuku a taktiež aj nízku energetickú hodnotu. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2. Skladovaním sa jej chuť nemení. 

Pre jej výbornú chuť je možné ju konzumovať samostatne, ale aj všade tam, kde sa používa tvaroh. Je vhodná ako náhrada tvarohu, na výrobu nátierok, plniek, ako ingrediencia do ovocných šalátov, omáčok, dezertov, múčnikov, k cestovinám, zemiakom.

ZLOŽENIE

srvátka, cmar, mlieko (max. 1%), smotana (max. 1%), kyselina citrónová, sušina min. 25%, tuk v sušine min. 33%.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE na 100 g

Energia 699 kJ/ 168 kcal
Tuky11,2 g
z toho nasýtené mastné kyseliny7,4 g
Sacharidy3,1 g
z toho cukry <1,9 g
Bielkoviny13,7 g
Soľ0,1 g

HMOTNOSŤ

2500 g, 7000 g

TRVANLIVOSŤ

10 dní

ALERGÉNY

Mlieko (vrátane laktózy)

SKLADOVANIE

Skladujte pri teplote od 2°C do 8°C