Typická tradičná slovenská špecialita. Je vyrobená tradičným spôsobom, mletím čerstvého ovčieho syra, tepelne ošetreného pasterizáciou min. 50% zastúpení a čerstvého kravského hrudkového syra, vyrobeného z tepelne ošetreného kravského mlieka pasterizáciou. Obsahuje jedinečnú prírodnú mikroflóru. Má jemne zrnitú štruktúru, roztierateľnú konzistenciu a šťavnatú chuť po ovčom syre a príjemnú lahodnú vôňu. Je to sezónny produkt viažuci sa k letným mesiacom jún –august. Výborná kvalita a úžasná chuť letnej bryndze je dosiahnutá výraznou chuťou ovčieho a kravského mlieka, ktorá je odrazom kvitnúcich letných lúk a pasienkov, ktoré ovečky a hovädzí dobytok spásajú.
Je vhodná na prípravu jedál studenej a teplej kuchyne, do zeleninových, cestovinových a zemiakových jedál, ale aj ako delikatesa na chuťovky podávané k pivu a vínu.